ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نماینده مجلس: یک ساعت جلو کشیدن ساعت رسمی مشکلی را حل نمی کند | کارشناس اقتصادی: تغییر ساعت تصمیم منطقی و مربوط به دولت است اخبار ایران

نماینده مجلس: یک ساعت جلو کشیدن ساعت رسمی مشکلی را حل نمی کند | کارشناس اقتصادی: تغییر ساعت تصمیم منطقی و مربوط به دولت است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - همشهری آنلاین - گروه سیاسی: در جلسه چهارشنبه 20 فروردین 1404، هیات وزیران با تصویب یک لایحه 2 فوریتی، خواستار بازگرداندن دوباره اختیار تغییر ساعت رسمی کشور به دولت شد. برخی مقامات دولت معتقدند تغییر ساعت رسمی کشور باعث صرفه‌جویی هزار تا هزار و 500 مگاواتی برق در هر روز می‌شود. تلویزیون همشهری در مناظره‌ای میان هاشم خنفری نماینده شادگان در مجلس و رضا کربلایی روزنامه‌نگار و کارشناس اقتصادی ضرورت تغییر ساعت رسمی کشور برای کاهش کمبود برق در سطح استان‌ها را به بررسی گذاشت.
زهرا عبداللهی مجری این برنامه بود. متن مناظره را می‌خوانید: با توجه به تصمیم دولت که مردم شگفت‌زده شدند، آیا تنها یک نهاد حاکمیتی می‌تواند تصمیم‌گیر باشد؟ مجلس نظرش چیست؟
هاشم خنفری: در ادوار مختلف دولت‌ها و مجلس، تصمیم‌های متعددی گرفته شده است. از این لحاظ دولت‌ها محدود نشده‌اند. از سال 1370 به بعد دولت‌های مختلفی این مساله را عنوان کرده‌اند که با تغییر ساعت می‌توان در مصرف انرژی صرفه‌جویی کرد. مجلس هم در ادوار مختلف این تغییر دیدگاه را داشته است.
رضا کربلایی: ورود مجلس به این بحث را خیلی منطقی نمی‌بینم چون یک بحث اجرایی است. گاها نمایندگان وارد موضوعاتی می‌شود که در اختیار خود دولت‌هاست. از دولت آقای هاشمی این تغییر ساعت‌ها اعمال شد و دولت آقای احمدی‌نژاد مخالف بود. در سال 1386 تعدادی نمایندگان قانون نسخ تغییر ساعت را تصویب کردند و 2 سال بعد دوباره مجوز تغییر ساعت داده شد و حدود 15 سال بعد دوباره تصمیم عوض می‌شود. بدنه کارشناسی وزارت نیرو هم متناقض عمل کرد. یک بخش گفتند تغییر ساعت در مصرف تاثیری ندارد و بخشی دیگر می‌گوید به اندازه یک نیروگاه تفاوت ایجاد می‌کند. ما باید بلندمدت فکر کنیم. در تابستان شاهد 30 هزار مگاوات کمبود برق هستیم که در پیک اتفاق می‌افتد. بهتر است این لایحه هر چه زودتر تایید شود و اختیار به دولت داده شود تا مجلس به کارهای مهمتری بپردازد.
هاشم خنفری: این عدم توانایی بر کاهش مصرف انرژی ارتباطی به مداخله مجلس ندارد. دولت هم بارها ورود کرده است و نتوانسته مشکل را حل کند. ما دنبال آسان‌ترین راه‌حل‌ها می‌گردیم. عقب و جلو بردن ساعت تاثیری در روندها ندارد. ما باید ظرفیت‌ها و جغرافیا را بفهمیم. طول روز ما از جنوب تا شمال و از شرق تا غرب متفاوت است. دما تا 40 درجه هم اختلاف دارد. این اختلاف دما روی بار مصرف تاثیر دارد. اما در بحث مسائل صنعتی، بیشترین آمار مربوط به بخش صنعت است. مادامی که با این شیوه سنتی کار کنیم، نتیجه نمی‌گیریم.
کارشناسان نتوانسته‌اند راه‌حلی پیدا کنند یا اینکه راه‌حل آسان است؟
هاشم خنفری: من می‌گویم تغییر ساعت انتخاب آسان‌ترین راه است. ما باید با استفاده از فناوری نوین و اصلاح روش‌ها مصرف را کاهش دهیم. صنعت، مصرف خانگی و صنایع خرد به‌ترتیب بیشترین مصرف را دارند. می‌گویند با یک درصد صرفه‌جویی ما می‌توانیم اندازه یک نیروگاه بوشهر صرفه‌جویی کنیم. لذا تا به امروز این روش‌ها به کار گرفته نشده است و اگر هم گرفته شده براساس یک ضابطه و تکنولوژی مشخصی صورت نگرفته است. اینکه کارمند اداره یک ساعت زودتر یا جلوتر برود ممکن است مشکل را حل کند ولی عقب و جلو بردن ساعت رسمی چاره‌ساز نیست. در خوزستان و هرمزگان، گرما مختص چند ساعت نیست، بلکه شبانه‌روزی است و یک ساعت عقب و جلو بردن ساعت تاثیری در مصرف ندارد. با تغییر ساعت کاری می‌توان بخشی از مشکل را مرتفع کرد. تصمیمات محلی بهتر می‌توانند تاثیرگذار باشند. این امر می‌تواند به نماینده عالی دولت در استان‌ها که استانداران هستند واگذار شود.
شما موافق هستید؟
رضا کربلایی: من متوجه نمی‌شوم وقتی تغییر ساعت رسمی کشور را انجام دهیم آیا آسمان به زمین می‌رسد؟ می‌گفتند تغییر ساعت باعث اضطراب می‌شود و وارداتی است. باید یک تصمیم منطقی گرفته شود که مردم تکلیف خودشان را بدانند. در پیک مصرف یک مگاوات هم برای ما هم خیلی مهم است. نیروگاه رامین اهواز اگر اختلال پیدا کند، کشور دچار مشکل می‌شود. فناوری سرمایه‌گذاری می‌خواهد و منابع ما محدود است.
هاشم خنفری: در دهه‌های گذشته می‌شد این کار را کرد.
رضا کربلایی: ما در سال رشد 3 درصدی در کمبود برق داریم. باید صنایع ما انرژی را به قیمت واقعی بخرند. وقتی تصمیمی در دنیا تجربه شده است چرا ما دوباره درباره آن تصمیم‌گیری کنیم. 30 سال است که می‌دانیم بحران به وجود می‌آید ولی تصمیم درست نمی‌گیرم. اورهال کردن صنایع ما با منابع داخلی درست نمی‌شود، نیاز به سرمایه‌گذار خارجی است. ما چند سال است قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی را ابلاغ کرده‌ایم؟ چرا وسائل پرمصرف تولید می‌کنیم؟ اگر این تغییر ساعت رخ ندهد استان‌های ما یک به یک با کمبود برق مواجه می‌شوند. نباید دوگانه برخورد کرد که ساعت کار تغییر کند و ساعت رسمی تغییر نکند.
هاشم خنفری: من صحبت‌های برادر عزیزمان را متناقض با واقعیت‌های موجود می‌دانم. ما حتی در زمستان هم در خوزستان خاموشی داشتیم. از روز 24 فروردین خاموشی‌ها مدیریت شد ولی از 5 اردیبهشت دوباره برمی‌گردد. تکنولوژی، مدیریت و فناوری باید تغییر کند. در ساختمان‌سازی در جنوب کشور ما عایق‌بندی صورت نمی‌گیرد. نظام مهندسی باید تعریف کند که حتما عایق‌بندی صورت گیرد. عاقبت‌بندی حتما تاثیرگذار است تا ساعت رسمی را تغییر دهد. 50 درصد استان‌های ما هر هفته 2 درجه اختلاف دما پیدا می‌کنند. تغییر دمای خیلی از مناطق در استان‌های ما قابل بیان نیست. باید اجازه دهند سرمایه‌گذاری‌ها تسهیل شود، فرآیند اداری را کوتاه کنند. دولت‌ها به‌عناوین مختلف از جمله مشکلات محیط‌زیستی سخت‌گیری می‌کنند. در بدنه دولت‌ها و بالاترین سطوح وزارتخانه‌ها، گاهی مدیران براساس آنچه دلشان می‌خواهد انجام می‌دهند.
الآن هم اینطور است؟
هاشم خنفری: بلکه الآن در استان خودم به بهانه محیط‌زیستی جلوی یک سرمایه‌گذار را گرفته‌اند. یعنی با تغییر ساعت خاموشی نخواهیم داشت؟
رضا کربلایی: قطعا خواهیم داشت. خاموشی‌های زمستان ناشی از کمبود گاز بود. 15 درصد برق ما از سوی نیروگاه‌های برقابی ما تامین می‌شود. پارس جنوبی نیاز به سرمایه‌گذاری خارجی دارد. منابع گازی ما نیاز به 250 میلیارد دلار سرمایه گذاری دارد و دولت آقای پزشکیان تفاهمنامه‌ای امضا کرده که 18 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری داخلی صورت گیرد که من می‌گویم قطعا صورت نمی‌گیرد.
هاشم خنفری: سرمایه‌گذاری داخلی فراوان است، اگر دولت سنگ‌اندازی نکند.
رضا کربلایی: آیا ما برای رشد اقتصادی 8 درصدی و رشد بهره‌وری 2 درصد می‌توانیم به سرمایه‌گذاری داخلی اکتفا کنیم؟ بسیاری از مشاغل در همان خوزستان می‌توانند در ساعت‌های خنک کار کنند و تعطیل شوند.
هاشم خنفری: آیا شما اطلاع دارید که در استان‌های جنوبی که گرما زیاد است، ما به‌صورت شبانه‌روزی پیک مصرف داریم. تغییر ساعت تنها برای ادارات مناسب است.
چرا ادارات برای تغییر ساعت مقاومت می‌کنند؟
هاشم خنفری: مصرف خانگی و صنایع ثابت است. در ادارات هم تغییر ساعت‌ها تنها مربوط به نصف آنهاست. به نظر من تغییر ساعت کمتر از یک درصد تاثیرگذار است.
رضا کربلایی: برق شبکه‌ای و سراسری است. آیا نمی‌توان از نیروگاه‌های خورشیدی برای استان‌های درگیر کمبود برق استفاده کنیم. تهران صبح‌ها 6 و نیم روشن است. چرا نباید ادارات از 6 صبح تا 2 ظهر فعالیت کنند. شرکت‌های بورسی از کمبود برق می‌نالند. استان به استان تعطیل کرده‌اند.
هاشم خنفری: آن کسی که دندان درد دارد با قرص مسکن خوب نمی‌شود.
رضا کربلایی: بله. من هم معتقدم که فناوری مهم است. در این سال‌ها کم‌کاری شده است. وقتی یارانه‌ها را هدفمند کردیم، پول به صنایع می‌دادیم که خودشان را اورهال کنند. اگر مذاکرات به ثمر بنشیند، باعث سرمایه‌گذاری می‌شود. یکی از نمایندگان خوزستان می‌گفت ما مشکل برق داریم. همیشه دولت تصمیم‌گیرنده بوده است. هم مرکز پژوهش‌های مجلس و هم دولت براساس برآورد علمی و یک‌سری شاخص‌ها تصمیم‌گیری می‌کنند، ولی با کارشناسان خود دولت هم مشکل حل نشده است.
یعنی هیچ‌کدام از پیش‌بینی‌ها به راهکار مشخصی نرسیده است؟ چرا مجلس به دولت کمک نمی‌کند؟
هاشم خنفری: اولا تغییر ساعت‌ها هیچ ربطی به گرایش‌های سیاسی و حزبی ندارد. نظر کارشناسی در دولت‌های مختلف گرفته شده است و تصمیماتی هم گرفته‌اند؛ آیا منجر به حل مساله شده است؟ قطعا خیر. الآن مجلس می‌گوید شما یک راهکار اساسی ارائه کند و براساس یک‌سری مطالعات درست و حسابی مجلس را قانع کنید. مجلس هم از میان همین مردم برآمده‌اند. الآن دولت لایحه 2فوریتی می‌خواهد ارائه کند. تغییر ساعت چه به دولت واگذار شود، چه مجلس؛ مشکل حل نمی‌شود. تا وزارت نیرو هزینه نکند و برنامه هدفمند ندهد، مشکل حل نمی‌شود. ما برای سوددهی واحدهای خود باید ناچارا بهره‌وری ایجاد کنیم. بهره‌وری ناشی از تغییر روش و بیان دیدگاه‌ها است. تکنولوژی‌های داخلی ما هم زیاد است. خیلی از کشورهای خارجی قرارداد با ما بسته‌اند و به‌ازای تکنولوژی‌ای که از ما دریافت کرده‌اند دارند برق دریافت می‌کنند.
یعنی تصمیمی که مجلس در سال 1392 گرفته، یعنی منطقی نیست؟
رضا کربلایی: ببینید سرمایه‌گذاری داخلی کفایت نمی‌کند.
هاشم خنفری: من هم نمی‌گویم کفایت کند، می‌گویم نباید خودمان را معطل کنیم.
رضا کربلایی: اگر مهندسان ما در خارج از کشور سرمایه‌گذاری می‌کنند، چون بازدهی دارد. دولت ما نرخ برق را خودش تعیین می‌کند و برای همین سرمایه‌گذاری صورت نمی‌گیرد. زمانی در آلمان یارانه می‌دادند که نیروگاه خورشیدی تاسیس شود.
هاشم خنفری: سرمایه‌گذار وجود دارد ولی دولت سخت‌گیری می‌کند که خارج از حریم است یا داخل حریم. سنگ‌اندازی دولت باعث می‌شود سرمایه‌گذاری نشود. من هاشم خنفری بیشترین وقت را می‌گذارم تا کار سرمایه‌گذار جلو برود. فقط استعلامات سرمایه‌گذار ما کلی زمان می‌برد. دولت نباید با سخت‌گیری و بالا بردن دیوار جلوی سرمایه‌گذار، او را فراری دهد.
رضا کربلایی: این دیوار بلند دستپخت همین مجلس است. دولت حتی آیین‌نامه‌ها را هم خوب اجرا نمی‌کند. چرا مجلس نظارت نمی‌کند؟
هاشم خنفری: دولت به اظهارنظرهای نمایندگان گوش نمی‌دهد.
چرا ترک فعل مسئولان پیگیری نمی‌شود؟ هزار تذکر در مجلس وقتی ضمانت اجرایی نداشته باشد، مردم را راضی نمی‌کند.
هاشم خنفری: رئیس‌جمهور و معاون اول در حضور نمایندگان قول دادند سرمایه‌گذاری در خوزستان صورت می‌گیرد و الآن که چند ماه گذشته است اتفاقی نیفتاده است. خروجی جلسات ما چه بوده است؟
رضا کربلایی: تجربه نشان داده تشکیل کارگروه‌ها مشکلی از مردم دوا نمی‌کند. من پیش‌بینی ‌می‌کنم خاموشی‌ها در پیک تابستان گسترده‌تر خواهد شد. برای اینکه مشکل را حل کنیم نیاز به این همه کارگروه متعدد نداریم. ما باید به این نتیجه برسیم که صنعت برق ما به اندازه مورد نیاز رشد نکرده است. ما قبول دارم که در خوزستان کولر گازی باید روشن باشد، اما در استان‌های سردسیر هم استفاده می‌شود. ما در باتلاق کمبود انرژی گیر کرده‌ایم.
هاشم خنفری: من می‌گویم همراستا برای سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های حرارتی و خورشیدی که تاثیرش بیشتر از تغییر ساعت است، تسهیل در سرمایه‌گذاری حوزه انرژی بسیار می‌تواند به حل مشکل کمبود برق کمک کند.
کد خبر 938313 برچسب‌ها تغییر ساعت نماینده مجلس دولت

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1409843/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نگرانی سازمان ملل از تداوم حملات آمریکا به یمن

40 مرتبه حمله هوایی آمریکا به یمن در شبانه‌روز گذشته

غربت و دلتنگی ستاره سینما؛ نوید محمدزاده در آمریکا یاد زادگاهش افتاد!

حمله شبانه جنگنده‌های آمریکایی به صنعا + جزییات

آمریکا آماده حمله به دولت الجولانی در سوریه شد

نکات جالب از مذاکرات ایران و آمریکا در شهر رم

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ایران از موضع ضعف در حال مذاکره است؟ | چه کسی دنبال مذاکره است؛ ایران یا آمریکا؟

4 شهید در حمله آمریکا به یمن

پیشرفت بسیار خوبی در مذاکرات ایران و آمریکا حاصل شده است

ابراز نگرانی شدید دبیرکل سازمان ملل نسبت به حملات آمریکا به یمن

تعرفه‌های ترامپ: فرصتی برای صادرات کالا‌های ایرانی و چالشی برای صنعت فولاد

تصاویر؛ خاموشی، خشم و گرمای 50 درجه؛ بحران طاقت‌فرسای عراق

لیگ قهرمانان زنان اروپا؛ بارسلونا به دنبال سه‌گانه تاریخی، آبی‌های لندن به فکر انتقام

عکس/نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایران شد!

کمین سخت مقاومت برای صهیونیست‌ها و هلاکت سه نظامی ارتش رژیم/ ابوعبیده: سرنوشت اسیر اسرائیلی همچنان نامشخص است/ انهدام یک پهپاد دیگر آمریکا توسط انصارالله یمن/ بیش از 50 درصد صهیونیست‌ها خواهان توقف جنگ و بازگرداندن اسرا هستند

ایران محور مقاومت را به آفریقا هم برد؟ | تهران و مسکو در صحرا و مراکش نفوذ کرده‌اند؟

مشخص کردن شرط به نتیجه رسیدن مذاکرات توسط وزیر امور خارجه ایران

احتمال بازداشت الجولانی در عراق

درمان یبوست با مصرف این میوه

عراقچی شرط توافق با آمریکا را مشخص کرد

بیانیه وزارت امور خارجه درباره مذاکرات با آمریکا در رم

اراجیف تکراری نتانیاهو علیه تهران

30 سال گذشت؛ برتری 5-2 آژاکس مقابل بایرن مونیخ و صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا

همزمان با جنگ تعرفه‌ای ترامپ، آمریکایی‌ها به چین روی خوش نشان می‌دهند

مذاکرات امروز ایران و آمریکا شکست نتانیاهو بود

خبر مهم عراقچی از مذاکرات ایران و آمریکا

«واکنش‌ها به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا»، «هشداری از سوی مقامات قضایی» و «تبعات سنگین یک باخت»

آمریکا از خواسته خود درمورد ایران عقب نشینی کرد؛ ادعای مهم رسانه عبری

کاهش شدید شبانه قیمت طلا پس از مذاکرات مثبت ایران و آمریکا + قیمت طلا و سکه

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد

آمریکا طی سه ساعت 38 بار به یمن حمله کرد

ادعای وزیر خارجه اسراییل درباره مذاکرات هسته‌ای ایران

اسرائیل نسبت به مذاکرات چه واکنشی نشان می‌دهد؟

شکست نتانیاهو با مذاکرات موفق امروز ایران و آمریکا

اقتدار نظامی ایران آمریکا را وادار به مذاکره کرده است

فوری | واکنش یک مقام ارشد آمریکا به مذاکره دور دوم با ایران

الجولانی در عراق بازداشت می شود؟

اعلام احتمال بازداشت الجولانی در عراق

اصلاح مقررات بازدارنده و رفع موانع پیش‌روی فعالان اقتصادی استان بوشهر

عکس | جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا

مهارهای قهرمانانه در لیگ اروپا! سیوهای دیدنی مرحله یک‌چهارم نهایی

اروپا و آتش‌بس 30 ساعته روسیه با اوکراین؛ جنگ تمام شود!

پیش بینی بورس برای فردا یکشنبه 31 فروردین ماه

عکس؛ ماتئو سالوینی سوژه حاشیه‌ای نشست ایران و آمریکا در رم

این یعنی خبری از انفجار نبود!

آغاز تظاهرات علیه ترامپ از امروز در سراسر آمریکا/

سکوت مشکوک آمریکا پس از پایان مذاکرات رم

بیانیه وزارت امور خارجه درباره گفت‌وگوهای رم

مذاکره با آمریکا؛ حرف اول مجامع سیاسی این روزها